"ПЕРШИЙ ХАРКІВСЬКИЙ"
  • ГОЛОВНА
  • ХАРКІВ
  • Суспільство
  • Надзвичайне
  • Економіка
  • Здоров’я
  • Культура
  • Техно
  • Авто
  • ГОЛОВНА
  • ХАРКІВ
  • Суспільство
  • Надзвичайне
  • Економіка
  • Здоров’я
  • Культура
  • Техно
  • Авто
Безрезультатно
Переглянути всі результати
ПЕРШИЙ ❶ ХАРКІВСЬКИЙ
Безрезультатно
Переглянути всі результати
Вгору Економіка

Критичні точки якісного силосування — Економіка

Saltovka опубліковано Saltovka
21.04.2025
в Економіка
0
Критичні точки якісного силосування — Економіка
306
поширень
2.4k
переглядів
Share on FacebookShare on Twitter

Псування знижує якість і кількість кормів. Три продукти гниття ‒ це тепло, кислоти й вуглекислий газ, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Критичні точки якісного силосування:

Related articles

За 3 квартали виробили 57 тис. тонн масла — Економіка

Україна вперше бере участь як повноправний член у сесії Генеральної комісії з рибальства у Середземномор’ї — Економіка

1. Правильно збережений силос не нагрівається. Внутрішня температура бурту має бути не вищою, ніж у день збирання. Перевірити температуру можна зондовим термометром. Зайве тепло ‒ це енергія, витрачена гнилісною флорою, що повинна була бути збережена для споживання коровами.

2. Правильно збережений силос приємно пахне. Мета ‒ достатнє продукування молочної кислоти, і вона не має запаху. Силос повинен мати тільки солодкуватий запах подрібнених рослин. Натомість кислоти псування мають неприємний запах від розпадання поживних речовин корму. Запах є ознакою втрати поживної цінності корму.

3. Добре консервований силос не дає усадки. Ферментативні бактерії перетворюють молекули 6-вуглецевого цукру на 3-вуглецеву молочну кислоту. Втрати відсутні, бо весь уміст лишається в силосі. Молочну кислоту корови легко засвоюють, вона забезпечує всю енергію, що містилася в цукрі.

Під час збирання врожаю його рН ‒ близько 7. Для пригнічення росту гнилісної флори необхідно якомога швидше знизити рН понад 5. Молочна кислота ‒ єдина природна органічна кислота, що здатна зробити це. Гнилісна флора перетворює цукор на кислоти, які мають нижчий рівень рН. За низького pH гнилісна флора легко пригнічує свій ріст.

Коли в силосі утворюються кислоти псування (найпоширеніші з них ‒ оцтова й масляна), втрачається вуглець у вигляді вуглекислого газу, а енергія, яка його утримувала, втрачається у вигляді тепла. Вуглець може утворюватися тільки в результаті розпадання сухої речовини, а не з води. Відповідно під час цього процесу спостерігають усадку. Усадка свідчить про втрати сухої речовини й енергії.

Усадку можна виміряти на стінці силосної ями, щоб розрахувати відсоток втрат. Силос складається приблизно на 1/3 із сухої речовини і на 2/3 ‒ з води. Вода не втрачається під час псування, тому відсоток втрати сухої речовини вищий, ніж відсоток усадки. Якщо силос дає 3% усадки по висоті вздовж стінки силосної ями, а силос містить 38% сухої речовини, то було втрачено близько 8% сухої речовини. Це ‒ місячна втрата корму за рік. Така кількість втрат для силосу, не обробленого силосним інокулянтом, ‒ типова.

Та враховуючи, що більшість природних бактерій ‒ це штами гнилісної флори, втрати можуть бути вищими чи навіть катастрофічними, особливо для люцерни. Оброблення 100% силосу інокулянтами є стандартною практикою для добре керованих господарств, оскільки зберігає більше кормової цінності, ніж вартість продукту, і може запобігти катастрофічній втраті всього бурту.

Раніше ми писали, як забезпечити правильний антагонізм мікроорганізмів для зброджування силосу.

попередня

Використання води ‒ не те саме, що її споживання — Економіка

наступна

«Агропродсервіс» планує збудувати сучасний комбікормовий завод — Економіка

RelatedПуьлікації

За 3 квартали виробили 57 тис. тонн масла — Економіка
Економіка

За 3 квартали виробили 57 тис. тонн масла — Економіка

09.11.2025
Україна вперше бере участь як повноправний член у сесії Генеральної комісії з рибальства у Середземномор’ї — Економіка
Економіка

Україна вперше бере участь як повноправний член у сесії Генеральної комісії з рибальства у Середземномор’ї — Економіка

08.11.2025
Коли збирати кукурудзу на силос — Економіка
Економіка

Коли збирати кукурудзу на силос — Економіка

08.11.2025
NEXAT покаже на Agritechnica-2025 нову лінійку обладнання — Техніка
Економіка

NEXAT покаже на Agritechnica-2025 нову лінійку обладнання — Техніка

08.11.2025
Продажі сирів падають, склади переповнюються — Економіка
Економіка

Продажі сирів падають, склади переповнюються — Економіка

08.11.2025
Horsch презентує 12-рядний сівалковий модуль Maestro TX — Техніка
Економіка

Horsch презентує 12-рядний сівалковий модуль Maestro TX — Техніка

07.11.2025

Коментувати post

САМІ ПОПУЛЯРНІ НОВИНИ

  • «Астарта» за 3 квартали наростила продажі молока на 5,5% — Економіка

    «Астарта» за 3 квартали наростила продажі молока на 5,5% — Економіка

    306 поширень
    поширення 122 Tweet 77
  • У Данії доплачуватимуть за свиней, яким не купірували хвости — Економіка

    305 поширень
    поширення 122 Tweet 76
  • У Харківській області 2 листопада застосовують графіки погодинних вимкнень

    305 поширень
    поширення 122 Tweet 76
  • Форелевий завод «Лопушно» випустив до водойм 324 тис. мальків лососевих — Економіка

    305 поширень
    поширення 122 Tweet 76
  • Kuhn оснастив дискову борону Optimer системою Isobus — Техніка

    305 поширень
    поширення 122 Tweet 76
  • У вересні виробники м’яса птиці підвищили ціну на 1,8% — Економіка

    305 поширень
    поширення 122 Tweet 76
  • Курячий астровірус затримує ріст курчат — Економіка

    305 поширень
    поширення 122 Tweet 76
  • Ректори двох харківських ЗВО оприлюднили спільну заяву щодо об’єднання

    305 поширень
    поширення 122 Tweet 76
  • КАБи та понад два десятки дронів: четверо поранених внаслідок обстрілів семи населених пунктів Харківщини – Харківщина

    305 поширень
    поширення 122 Tweet 76
  • Як отримати відстрочку від мобілізації у ЦНАПі Харкова: покрокова інструкція

    305 поширень
    поширення 122 Tweet 76
  • Про портал
  • Реклама
  • Правила користування
  • Політика конфіденційності даних

© 2024 Інформаційний портал "Перший харківський"

Безрезультатно
Переглянути всі результати
  • ГОЛОВНА
  • ХАРКІВ
  • Суспільство
  • Надзвичайне
  • Економіка
  • Здоров’я
  • Культура
  • Техно
  • Авто

© 2024 Інформаційний портал "Перший харківський"